Om Björkhaga

Hej och välkommen till Björkhaga i Gnesta.

Björkhaga.
Vad vet vi då om Björkhaga?  I dagsläget har vi det skralt med information om huset och dess histioria. Det vi vet är, att huset enligt uppgift är byggt omkring 1860 och att huset och dess tomt eventuellt har varit en handelsträdgård. Mycket i huset är välbevarat och likaså trädgården. Vi kan stoltsera med att på tomten finns Gnestas högsta päronträd, jodå, bara en sån sak. Under resans gång kommer vi att undersöka huset och dess historia närmare och information kommer att läggas upp på denna blogg.

Trädgården
Några gömda tecken finns lite här och var som skvallrar om husets historia. Tyvärr så har grusgången upp till huset och runt huset vuxit igen. Lyckligtvis så finns det en tomtritning från slutet av 1800-talet och på den visas det hur det har sett ut. Den gamla vattenbrunnen finns kvar som minner om svunna tider. Ni som redan har plockat ihop en hel del erfarenhet om att äga och förvalta ett gammalt hus ler nog en smula åt vårt kommande detektivarbete.

2 uthus finns på tomten, varav den ena har stampat jordgolv och det andra huset är byggd på torpargrund och timmerstomme. Tyvärr och som var vanligt under en period är att båda husen är målade med plastfärg. Det har lett till att träfasaden har ruttnat på vissa ställen, och mycket måste bytas ut. Timmerstommen är på vissa ställen fuktskadad och måste åtgärdas.
Någon läsare kanske har någon eller några bra idéer om hur man åtgärdar och fixar till ett stampat jordgolv? Tips, idéer, råd tas tacksamt emot.

Bostadshuset
På den övre våningen är det 3 rum och fyra kattvindar, varav den ena är omgjord till toalett, och en annan som ett  kontorsrum. Positivt med kattvindarna är att de är rymliga. I ett av rummen har det förmodlingen funnits ett mindre kök, det finns spår efter en vedspis, eller möjligtvis en kakelugn. I ett av de andra rummen finns det en kakelugn och förmodligen så har det varit en kamin där från början. Dessa saker är något vi får återkomma om senare efter att vi har flyttat in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s